Erzurum Ticaret Borsası tarafından yapılan başvuruda, Erzurum Sarma Kadayıfı ve Erzurum Ramazan Pidesi için coğrafi işaret tescili talep edildi.

Gaziantep ve Konya’nın ardından Türkiye’de en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip şehir olan Erzurum’un, bu alandaki potansiyeli dikkat çekiyor. Kentin zengin mutfağına ve yöresel ürünlerine dair çok sayıda başvuru ise TÜRKPATENT’te değerlendirme sürecinde bekliyor.

Değerlendirme aşamasında olan Erzurum’a ait ürünler şöyle:

Erzurum Ayak Paça Çorbası, Erzurum Etli Pazı Dolması, Erzurum Geven Balı, Erzurum Göğermiş Peynirli Pide, Erzurum Kahvaltısı, Erzurum Karın Kaymağı Peyniri, Erzurum Kelecoş, Erzurum Kandirif Peyniri, Erzurum Ramazan Pidesi, Erzurum Sarma Kadayıfı, Erzurum Sinisi, Erzurum Tava Ketesi, Erzurum Un Helvası, Erzurum İspir Gobdini, Hasankale Dövme Kebap, Hasankale Etli Ekmek, Hasankale Güveci, Hınıs Domas Peyniri, Hınıs Kekik Balı, Karayazı Balı, Narman Yeşil Mercimeği, Pasinler Balı, Pasinler Köfte.

Coğrafi işaret tescili; ürünlerin hem yerel kimliğini koruması hem de ekonomik değerinin artırılması açısından önem taşıyor.